Pytania i odpowiedzi do testu technik informatyk E.12 rok 2016

Zadanie 1. Wynikiem dodawania liczb 33(8) oraz 71(8)

1010101(2)

1100101(2)

1001100(2)

1010100(2)

Odpowiedź: 1010100(2)

Zadanie 2. Niepoprawna postać zapisu liczby 77(8)

3F(16)

63(10)

111111(2)

11010(ZM)

Odpowiedź: 11010(ZM)

Zadanie 3. Typem pamięci operacyjnej o możliwie najmniejszym poborze mocy

SDR

DDR

DDR2

DDR3

Odpowiedź: DDR3

Zadanie 4. We wtyczce zasilania SATA został uszkodzony żółty przewód. Oznacza to, że złącze nie podaje napięcia o wartości

5V

12V

3,3V

8,5V

Odpowiedź: 12V

Zadanie 5.  Z danych zestawionych w tabeli wynika, że częstotliwość efektywna pamięci DDR SDRAM wynosi

200MHz

266MHz

333MHz

400MHz

Odpowiedź: 400MHz

Zadanie 6. Jak nazywa się technologia umożliwiająca łączenie kart graficznych opracowana przez firmę NVIDIA

SLI

ATI

RAMDAC

CROSSFIRE

Odpowiedź: SLI

Zadanie 7. Aby połączyć komputer z siecią LAN, należy wykorzystać interfejs

LPT

S/PDIF

D-SUB

RJ-45

Odpowiedź: RJ-45

Zadanie 8. Który port na przedstawionej płycie głównej umożliwia podłączenie zewnętrznego dysku poprzez interfejs e-SATA?

1

2

3

4

Odpowiedź: 2

Zadanie 9. Elementem zestawu komputerowego przetwarzającym zarówno dane wejściowe, jak i wyjściowe, jest

ploter.

skaner.

modem.

głośnik.

Odpowiedź: modem.

Zadanie 10. Odpowiednikiem macierzy RAID1 w systemie Windows jest wolumin

dublowany

rozłożony

łączony

prosty

Odpowiedź: dublowany

Zadanie 11.

Partycją systemu Linux przechowującą tymczasowe dane w przypadku braku wolnej pamięci Ram jest

var

sys

tmp

swap

Odpowiedź: swap

Zadanie 12. Narzędziem umożliwiającym zarządzanie menadżerem rozruchu systemów Windows począwszy od Windows Vista jest

BCDEDIT

GRUB

AFFS

LILO

Odpowiedź: BCDEDIT

Zadanie 13. Które polecenie należy wydać, aby uzyskać wykaz przedstawionych plików?

dir *a*.jpg

ls -| *a* *.jpg

grep *a* *.jpg

find *.jpg |*a*

Odpowiedź: ls -| *a* *.jpg

Zadanie 14.

echo off
echo.ola.txt >> ala.txt
pause
W wyniku wykonania przedstawionego skryptu

zawartość pliku ola.txt zostanie skopiowana do pliku ala.txt

zawartość pliku ala.txt zostanie do pliku ola.txt

zostanie wpisany tekst ola.txt do pliku ala.txt

zostanie wpisany tekst ala.txt do pliku ola.txt

Odpowiedź: zostanie wpisany tekst ola.txt do pliku ala.txt

Zadanie 15.

Aby ustawić w systemach operacyjnych rodziny Windows właściwość pliku na tylko do odczytu, należy użyć polecenia

chmod

attrib

ftype

set

Odpowiedź: attrib

Zadanie 16.

Aby zainstalować system openSUSE i skonfigurować jego ustawienia, można wykorzystać narzędzie

Gedit

YaST

Brasero

Evolution

Odpowiedź: YaST

Zadanie 17.

W systemach Windows można przypisać użytkownika do dowolnej grupy za pomocą przystawki

certsrv

fsmgmt

lusrmgr

services

Odpowiedź: lusrmgr

Zadanie 18. Programem umożliwiającym wydzielanie logicznych części dysku twardego w systemie GNU/Linux jest

fdisk

format

convert

truncate

Odpowiedź: fdisk

Zadanie 19. Do zarządzania przydziałami dyskowymi w systemach Windows 7 oraz Windows 8 służy narzędzie

fsutil

query

perfmon

dcpromo

Odpowiedź: fsutil

Zadanie 20. W dokumentacji karty dźwiękowej znajduje się następująca informacja:
– częstotliwość próbkowania 22kHz,
– rozdzielczość próbkowania 16 bitów.
Jaka będzie przybliżona wielkość pliku dźwiękowego z 10-sekund nagrania mono (jednokanałowym)?

80000B

160000B

220000B

440000B

Odpowiedź: 440000B

Zadanie 21. Autorskie prawo majątkowe twórcy do programu komputerowego

nie jest prawem zbywalnym.

nie jest ograniczone.

można przenosić na inną osobę.

trwa 25 lat od daty pierwszej publikacji.

Odpowiedź: można przenosić na inną osobę.

 

Zadanie 22. Uruchamianie programu w dowolnym celu, analizowanie działania programu oraz jego modyfikowanie wraz z możliwością publicznego rozpowszechniania tych zmian jest cechą licencji typu

MOLP

GNU GPL

ADWARE

FREEWARE

Odpowiedź: GNU GPL

Zadanie 23. Przypisanie licencji oprogramowania do jednego komputera lub jego podzespołów jest cechą licencji

OEM

BOX

AGPL

TRAIL

Odpowiedź: OEM

Zadanie 24. Odzyskiwanie surowców z odpadów w celu ich ponownego wykorzystania to

kataliza.

recykling.

utylizacja.

segregacja.

Odpowiedź: recykling.

Zadanie 25. Jaki rodzaj transmisji danych przesyłanych przez interfejs komputera osobistego został przedstawiony na rysunku?

Szeregowy synchroniczny.

Równoległy synchroniczny.

Szeregowy asynchroniczny.

Równoległy asynchroniczny.

Odpowiedź: Szeregowy asynchroniczny.

Zadanie 26. Elementem służącym do utrwalenia tonera na papierze podczas wydruku z drukarki laserowej jest

wałek grzewczy.

bęben światłoczuły.

elektroda ładująca.

listwa czyszcząca.

Odpowiedź: wałek grzewczy.

Zadanie 27. Urządzeniem wskazującym, które reaguje na zmiany pojemności elektrycznej, jest

mysz.

dżojstik.

touchpad.

trackpoint.

Odpowiedź: touchpad.

Zadanie 28. Który standard szyfrowania należy wybrać podczas konfiguracji karty sieciowej, aby zabezpieczyć transmisję bezprzewodową?

WPA

MAC

PPP

EAP

Odpowiedź: WPA

Zadanie 29. Wymiana taśmy barwiącej związana jest z użytkownikiem drukarki

igłowej.

laserowej.

atramentowej.

termicznej.

Odpowiedź: igłowej.

Zadanie 30. W systemie operacyjnym wystąpił błąd sterownika TWAIN. Może on być powodem niepoprawnej pracy

plotera.

skanera.

drukarki.

klawiatury

Odpowiedź: skanera.

Zadanie 31. Użytkownik Jan nie może zmienić właściciela drukarki w systemie Windows. Aby miał taką możliwość, należy przypisać mu w opcjach zabezpieczeń prawo do

zmiany uprawnień drukowania.

zarządzania dokumentami.

zarządzania drukarkami.

uprawnień specjalnych.

Odpowiedź: uprawnień specjalnych.

Zadanie 32. Do sprawdzenia wartości napięcia w zasilaczu służy

amperomierz.

impulsator.

multimetr.

pirometr.

Odpowiedź: multimetr.

Zadanie 33. Przy uruchamianiu komputera pojawia się komunikat „CMOS checksum error press F1 to continue press DEL to setup”. Wciśnięcie klawisza DEL spowoduje

usunięcie pliku setup.

skasowanie zawartości pamięci CMOS.

wejście do BIOS-u komputera.

przejście do konfiguracji systemu Windows.

Odpowiedź: wejście do BIOS-u komputera.

Zadanie 34. Odpowiednikiem Linuksowego programu fsck w systemach rodziny Windows jest program

erase

icacls

tasklist

chkdsk

Odpowiedź: chkdsk

Zadanie 35. Programem nie służącym do diagnostyki podzespołów komputera jest

CPU-Z

Everest

HD Tune

Cryptic Disk

Odpowiedź: Cryptic Disk

Zadanie 36. Na rysunku przedstawiono

impulsator.

sondę logiczną.

czujnik temperatury.

tester płyt głównych.

Odpowiedź: tester płyt głównych.

 

Zadanie 37. Aby uruchomić tryb awaryjny w systemach rodziny Windows, należy podczas uruchamiania komputera wcisnąć klawisz

F1

F7

F8

F10

Odpowiedź: F8

Zadanie 38. Program df działający w systemach rodziny Linux umożliwia wyświetlanie

nazwy bieżącego katalogu.

tekstu pasującego do wzorca.

zawartości ukrytego katalogu.

informacji o wolnej przestrzeni dyskowej.

Odpowiedź: informacji o wolnej przestrzeni dyskowej

Zadanie 39. Aby odzyskać utracone dane w systemach rodziny Windows, należy zastosować polecenie

relase

renew

reboot

recover

Odpowiedź: recover

Zadanie 40. Program tar umożliwia.

zarządzanie pakietami.

archiwizowanie plików.

konfigurowanie karty sieciowej.

wyświetlanie listy aktywnych procesów.

Odpowiedź: archiwizowanie plików.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *